Dieta cukrzycowa to nic innego jak dieta zdrowego człowieka czyli taka jaką każdy zdrowy człowiek powinien się odżywiać. Kiedyś mówiono o diecie cukrzycowej, ale teraz mówi się, że to poprostu zdrwowy sposób odżywiania wskazany dla wszystkich ludzi i jet jest jednym z podstawowych czynników umożliwiających prawidłowe leczenie cukrzycy każdego typu.
Urozmaicenie – im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej. Posiłki należy komponować z wielu różnych produktów: szczególnie pożądane są węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, zboża, kasze, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby.
Należy spożywac kilka posiłków dziennie (najlepiej 5-6). Szczególnie istotne jest kontrolowanie ilości spożywanych jednorazowo węglowodanów. Węglowodanów prostych (soki, dżemy, cukier stołowy, słodycze) powinno się unikać.